Mat in 1

Ik vroeg mijzelf af op welk schaaktechnisch terein Carlsen, Fischer en al die anderen nog de loef zijn af te steken? Kan bijvoorbeeld een schaker uit de 3e klasse onderbond nog iets verzinnen waartegen zelfs zij, met hun onmetelijke schaakwijsheid, niet op kunnen?

Ja, dat kan, ontdekte ik tot mijn verassing. Zelfs een absolute schaakmuts kan dat. Het enige wat hij moet doen is zich verdiepen in iets waar iedereen zijn neus voor ophaalt. In iets wat elke zichzelf respecterende schaker weglacht. Iets simpels als bijvoorbeeld "Mat in 1". En dat nu is precies wat ik heb gedaan.

Mijn inspanningen (het viel niet mee) hebben geresulteerd in een programma wat onophoudelijk "mat in 1" problemen genereerd en op het bord spuugt. En ook al zouden Carlsen, Fischer en Kasparov van nu af aan niets anders gaan doen dan "mat in 1" problemen componeren, dan nog kunnen ze niet tegen dit programma op omdat die er wel 1000 per seconde kan bedenken. Als het moet dag in dag uit met inbegrip van koffiepauzes. Let wel: de matstellingen worden realtime "bedacht". Er komt geen database aan te pas. Het programma kan alle matten genereren die ooit zijn verzonnen en alle matten die nog verzonnen moeten worden. (Met als uitzonderingen het "dubbelmat". Deze heb ik opzettelijk weggelaten om het "zuiver" te houden.)

Het programma is gebaseerd op een classificatiesysteem wat ik speciaal hiervoor heb uitgedacht. Een soort "mat in 1 theorie". Met dit systeem kan ik in beginsel alle matten in 1 omschrijven maar ik kan er ook mee bewijzen dat ik in principe al deze matten kan maken. Een beknopte uitleg van het classificatiesysteem en de werking van het programma kunt u hier vinden. 

Daarnaast kunt u de praktische uitwerking in de vorm van het programma bekijken. U kunt ongeveer overal op klikken. De 2 belangrijkse knoppen zijn "RND" waarmee u de matstellingen stuk voor stuk op het scherm kan krijgen, of "LOOP". Deze laat om de zoveel seconden een nieuwe stelling zien.

Het programma heb ik in Flash gemaakt. Dus alleen zichtbaar op apparaten die dat aankunnen. Er komt ooit ook nog een Android-app aan.

 

Kees