HET DIKKE TORENTJE BESTAAT 40 JAAR

HET DIKKE TORENTJE BESTAAT 40 JAAR

HDT 40 Jaar 800X533
Dit jaar bestaat Schaakvereniging Het Dikke Torentje 40 jaar en vierde op 24 november dit jubileum in Grandcafé Eemland, dat tevens de huidige speellocatie is van de club. Kees van IJken was destijds de persoon die het initiatief nam om een schaakclub op te richten in Eemnes. Hij plaatste een oproep in deze krant en vond een tiental schakers die dit ook een goed plan vonden. De naam “Het Dikke Torentje” werd geboren en vanaf dat moment ontstond een levendige schaakclub die tot op de dag van vandaag een begrip is in Eemnes en omstreken.


De jubileumdag startte met een toespraak van voorzitter Jaap Bood, waarin hij het verleden en ook de toekomst van de club belichtte. Daarna was er o.l.v. Burg de Man een rapidtoernooi voor leden en ex-leden met een speeltempo van 20 minuten. Aan de hand van de ratings werden de schakers ingedeeld in 9 groepen van 4 deelnemers. Na een heftige strijd werden 9 flessen wijn uitgedeeld aan de groepswinnaars. Frits Roskamp kreeg nog een tweede fles in de handen gedrukt, want na afloop bleek hij de snelste schaker van het hele gezelschap te zijn geweest. Nestor Joop Leeuwenkamp verbaasde weer iedereen door op 85-jarige leeftijd alles te winnen en reageerde op zijn eigen Joop manier: “Ik bereid me niet meer voor en en begin gewoon blanco aan een schaakpartij. Op die manier word ik ook niet meer zenuwachtig”. Daarna trad de onverstoorbare Joop op als quizmaster met een door hemzelf georganiseerde kennisquiz. Deze werd gewonnen door Lex Wattimena, die niet alleen goed kan schaken maar ook blijkt te beschikken over een grote parate kennis.


Na afloop van het toernooi werd het tijd voor een drankje en een hapje met partners waar oude herinneringen werden opgehaald. Sommige ex-leden bleken weer aangestoken te zijn door het schaakvirus, want de interesse voor een hernieuwd lidmaatschap was groot. Het wetenschappelijk bewijs dat schaken erg goed is voor de mentale functies en zelfs dementie kan voorkomen, wordt steeds sterker. Schoolprestaties van kinderen worden bevorderd door het schaken, want je leert vooruitzien, geduld hebben en rekenen. Mensen die geïnteresseerd in de club zijn altijd welkom om een kijkje te nemen in Grandcafé Eemland, Laarderweg 74. Het Dikke Torentje speelt op donderdagavond vanaf 20.00 en is ook te bereiken via secretaris.hdt@gmail.com