1e 4-tal

1e viertal speelt gelijk met Ons Genoegen 1

Onsgenoegen2 2
Het eerste viertal van HDT had de eerste twee partijen verloren, dus was het zaak om de uitwedstrijd tegen Ons Genoegen 1 te Amersfoort eens goed aan te pakken.


Op bord 2 speelde Bob met zwart en aanvankelijk leek het er op dat hij goed kwam te staan. Onder het motto “je moet initiatief nemen” antwoordde hij met een agressief antwoord op een soort dame gambiet. Helaas mankeerde er iets aan de afronding van het eindspel en dreigde zijn tegenstander te promoveren. Zo ver liet Bob het niet komen en gaf op. Dit gaf hem de gelegenheid om te constateren dat hij in het zaaltje met afstand de jongste deelnemer was en dat gebeurt hem niet zo vaak meer.


Jaap speelde met wit London System en dat ging niet helemaal vlekkeloos. Al snel raakte hij een stuk kwijt en vervolgens offerde hij nog een stuk, waardoor hij toch erg aanvallend kwam te staan. Tijdens de aanval heroverde hij wat materiaal dreef de vijandige koning knap de hoek in en moest zijn tegenstander de handdoek in de ring gooien.


Hans, op bord 1, opende met een dame gambiet en veroverde aanvankelijk het loperpaar en kreeg een aardige stand. Even later, na wat afruilingen, bleek hij 3 pionnen verloren te hebben en tegen beter weten in probeerde hij er het beste van te maken. Hij bood zijn opponent een paar keer remise aan, maar de Amersfoorter begreep als geen ander dat hij volkomen gewonnen stond. Hans moest uiteindelijk zelf constateren dat zijn situatie erg belabberd was en gaf op.


Roel, de nestor van ons team, had de zware taak om een half puntje weg te slepen uit Amersfoort. Hij werd geconfronteerd met een soort fantasie opening en kwam in een lastige stelling terecht. Een tijd lang kon hij niet rokeren, want de vijandige dame verhinderde dat lange tijd. Hierdoor bleef een toren lang buitenspel, maar toen die eenmaal bevrijd was zag Roel kans om met hele dwingende en efficiënte zetten zijn tegenstander klem te zetten. Tot ons genoegen sleepten wij hierdoor het eerste halve puntje binnen en moeten we helaas constateren dat de resultaten ver achterblijven bij het vorig seizoen.

Onsgenoegen2 1

Het 1e viertal verliest van S.V. Doorn-Driebergen 1

De tweede partij van ons 1e viertal was ditmaal thuis tegen S.V. Doorn-Driebergen 1, die net als HDT de eerste partij verloren had. De vier spelers, waaronder een vrouw(!) hadden er zin in. Dat gold ook voor Hans van der Molen, die met wit aan bord 4 een Konings-Indische partij speelde. Hij kwam al snel een kwaliteit voor en kon daarna heel eenvoudig zijn tegenstander wegschuiven met twee vingers in de neus. Het eerste punt was binnen.

Bob, eveneens met wit aan bord 2 speelde het Blumenfeld gambiet. Een opkomende verkoudheid leek zijn hersenfuncties te verlammen, want hij zag eenvoudige winnende zetten over het hoofd en kwam zelfs even slecht te staan. In een alles of niets poging kwam hij sterk terug en de dame uit Doorn reageerde hierop met een remiseaanbod. Bob accepteerde dit aanbod en even later bleek hij
dit te hebben gedaan in een gewonnen stand…. Volgende keer beter, zeggen we dan.

Rien werd op bord 1 geconfronteerd met een opening die hij niet kon thuisbrengen. Achteraf kreeg hij te horen dat de Van Geet opening was gebruikt. De uitvinder van deze opening, grootmeester Dick van Geet, was ooit lid van S.V.Doorn-Driebergen en het is mooi dat de club deze exotische opening in ere houdt. Was het de Novosibirskvariant of de Battambangvariant die op het bord
kwam? Hoe dan ook, arme Rien kwam er niet aan te pas, want hij bezweek onder een aantal agressieve zetten die hem een aantal pionnen en even later een volle toren kostte. Na een aantal wanhoopszetten moest Rien opgeven, want een vijandige pion zou onvermijdelijk gaan promoveren met dodelijk gevolg.

Hans Kompier speelde aan bord 3 met zwart een Franse partij en dat ging helaas niet vlekkeloos. Hij verloor al snel een pion en kwam later zelfs een kwaliteit achter te staan. Hans die de sleutel tot een mogelijke teamwinst in handen had, kon helaas niet terugkomen uit een bedenkelijke stand. Het werd een moeilijk eindspel waarvan de afloop zich liet raden. Zijn tegenstander had een mooie
vrijpion en na het ruilen van de overgebleven torens, was het gedaan. Het Dikke Torentje moest opnieuw een nederlaag incasseren en staat nu treurig onderaan de ranglijst.

IMG 5602 IMG 5601

1e viertal verliest in Soest

Het was nog een heel gedoe om op een vrijdagavond een compleet 1e viertal bij elkaar te sprokkelen, maar toch lukte het om een clubje gemotiveerde spelers te ronselen voor de allereerste partij tegen SCC Soest 1.

Soest1 HDT1

Hans Gevaert, die de laatste tijd in een vormcrisis verkeert, had de kans om het tij eens te keren. Helaas ontwikkelde een Schotse partij zich in zijn nadeel en kwam hij al snel in de verdrukking. Zijn tegenstander stond positioneel beter en had de beschikking over een sterk loperpaar. Uiteindelijk kwam Hans een kwaliteit achter en moest hij aankijken tegen een rampzalige pionstructuur. Lichtpuntjes waren er niet meer en Hans moest de derde verliespartij van deze week noteren.

Rien, die geen openingsspecialist is, speelde met wit op bord 3 London System zonder dat hij dat zelf besefte. Hij kreeg te maken met een agressief vijandig paard dat zijn stelling in de war schopte. Hierdoor raakte een loper opgesloten en werd een gretige prooi voor zijn tegenstander. In een alles of niets offensief schoof hij zijn koning als een soort zelfmoordterrorist de vijandige linies in. Zijn vier geïsoleerde pionnen waren illustratief voor de chaos op het bord. Ook hier moesten we een verlies optekenen en keken we tegen een niet te overbruggen achterstand aan.

Bob speelde op bord 4 met zwart zijn vertrouwde Scandinavische opening. Zijn tegenstander moest uit de diepste krochten van zijn geheugen tegenzetten opdiepen, en dat ging hem goed af. Bob’s dame werd op een hinderlijke manier over het bord gejaagd en dat leverde hem tempoverlies op en een slechte stand op. Gelukkig zag hij kans om een kwaliteit te veroveren en kwam zelfs compleet gewonnen te staan. Helaas deed Bob in tijdnood een slechte zet, waardoor er een niet te vermijden remisestelling ontstond. Dit leverde wel het eerste halve punt op…

Martin, die ondanks zijn drukke werkzaamheden altijd te porren is voor een mooie schaakpartij, speelde op bord 1 met wit een Hollandse partij tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Er ontwikkelde zich een gelijkwaardig en interessant gevecht, waarbij Martin het initiatief had. Helaas kon hij zijn voorsprong niet verzilveren en mede onder de druk van de klok besloten beide spelers tot een remise, waardoor de eindstand 3-1 in het voordeel van SCC Soest 1 werd. Het is jammer dat we de competitie begonnen zijn met dit stevige verlies, maar er resten ons nog zes partijen om ons te revancheren!